Facebooktwitterlinkedinmail

Τις πρακτικές εξόντωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω της συστηματικής παρεμπόδισης της πρόσβασης σε δανεισμό με ανεκτά επιτόκια, ταυτόχρονα με την προνομιακή χρηματοδότηση επιχειρηματικών κολοσσών από τα κοινοτικά κονδύλια σε αυτούς που δεν τα χρειάζονται, επαναφέρει στο προσκήνιο η στήλη The Capitals του Euractiv την Τρίτη.
Αναφερόμενο στην Ελλάδα, το Euractiv γράφει σήμερα ότι «σχεδόν 622 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που έλαβε η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει στα χέρια μερικών μεγάλων εταιρειών, ενώ οι ΜΜΕ αγωνίζονται να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες, αποκάλυψε δημοσίευμα Τύπου στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν προηγουμένως αναφερθεί» και τις οποίες θυμίζει.

Οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν δάνεια 622 εκατ. ευρώ τα οποία αντί να στηρίξουν επιχειρήσεις που τα είχαν ανάγκη, δόθηκαν σε 13 μεγάλες επιχειρήσεις και μία εταιρεία συμβούλων, όπως έγραφε σχετικά και το Documento.

Όπως υπογραμμίζεται, μπορεί να είναι «αναμενόμενο» επιχειρηματικοί κολοσσοί να στηρίζονται για θέματα ψηφιοποίησης ή «πράσινης» μετάβασης, αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ενισχύσει την πρωτογενή παραγωγή, τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, ούτε καν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είδαν τα έσοδά τους να εξαφανίζονται την περίοδο της πανδημίας και των lockdown.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη έκανε λόγο για συγκέντρωση δεδομένων εντός Απριλίου και δημοσίευσή τους το συντομότερο δυνατό, φέρνοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσον αφορά συνολικά τα 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Τσαπανίδου σε Γεωργιάδη: Ποιος έδωσε 20 απευθείας αναθέσεις στον εργοδότη που απειλεί εργαζόμενους 

Να δώσει απαντήσεις για το ποιος τελικά έδωσε 20 απευθείας αναθέσεις στον εργοδότη που απειλεί εργαζόμενους ζητά η Πόπη Τσαπανίδου. Με φόντο το βίντεο που προκάλεσε σάλο και έκανε το γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ο CEO της εταιρείας ζητούσε από τους εργαζόμενους -ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη- να μην «επαναστατήσουν» αλλιώς θα «υπάρξει …πρόβλημα», η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «οι απειλές για το τι θα ψηφίσουν οι εργαζόμενοι σε μία εταιρία, δεν είναι αστείο».
Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, «είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και γίνεται σοβαρότερη όταν συμβαίνει παρουσία ενός υπουργού».

Και συνεχίζει: «Ο κ. Γεωργιάδης αισθάνεται θιγμένος που δεν καταλάβαμε το ‘αστείο’ του και απειλεί με εξώδικα ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα. Τα περιμένουμε.

Ας επισυνάψει όμως σ’ αυτά και τις απαντήσεις για το πως ο συγκεκριμένος εργοδότης έχει εξασφαλίσει συνολικά 29 συμβάσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκ των οποίων οι 20 είναι απευθείας αναθέσεις. Ποιος τον βοήθησε να τα βρει τόσο βολικά;» καταλήγει η Πόπη Τσαπανίδου.

Υπενθυμίζεται πως σε μια προσπάθεια «να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα» τόσο ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισαν «ως πλάκα» και ως «αστείο» το βίντεο με τις απειλές και τους εκβιασμούς του εργοδότη προς τους υπαλλήλους. Ειδικότερα, ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης των πολιτικών συντακτών εάν τέτοιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, ισχυρίστηκε ότι «κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να υφίσταται κανενός είδους εκβιασμό από την εργοδοσία», προσθέτοντας πως «η πολιτεία έχει θεσπίσει εργαλεία, όπως η ανεξάρτητη αρχή και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, για να ελέγχουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν υπάρχει ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές»