Facebooktwitterlinkedinmail

Nέες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους Αμερικανοί αξιωματούχοι δείχνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ή κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είχε εμπλοκή στην επιχείρηση, σημείωσε η εφηρίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Eπίσης, δεν υπάρχουν σύμφωνα με το δημοσίευμα στοιχεία ότι οι δράστες εκτελούσαν εντολές Ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι με βάση τις πληροφορίες των Αμερικανών αξιωματούχων αυτοί που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα των μελών της ομάδας ή ποιος διηύθυνε ή χρηματοδότησε την επιχείρηση.

«Οι αξιωματούχοι που εξέτασαν τις πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά την εκτίμησή τους οι σαμποτέρ ήταν πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι, ή ένας συνδυασμός των δύο. Δεν υπήρξε εμπλοκή Αμερικανών ή Βρετανών» σημειώνεται.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις του περασμένου έτους στους αγωγούς Nord Stream και δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε από την πλευρά του ότι το δημοσίευμα των New York Times σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream «αποδεικνύει μόνο ότι η πρωτοβουλία μας για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απολύτως επίκαιρη».

Η Ρωσία σχεδιάζει να αιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για το σχέδιο ψηφίσματός της που ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Γερμανία: Η έρευνα για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream συνεχίζεται
Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση του άρθρου της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο μια φιλοουκρανική οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ωστόσο η δική της έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μερικές ημέρες ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ανέφερε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας ερευνά το θέμα από τις αρχές Οκτωβρίου 2022. Επομένως, έχει δικαιοδοσία στη διαδικασία» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ερευνούν ήδη τις επιθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι ακόμη εκκρεμής.

Γερμανοί εισαγγελείς βρήκαν «ίχνη» αποδεικτικών στοιχείων, που δείχνουν ότι Ουκρανοί μπορεί να είχαν εμπλακεί στις ανατινάξεις των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κοινή έρευνα των γερμανικών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ARD και SWR και της εφημερίδας Die Zeit.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σκάφος, που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά ενός πληρώματος έξι ατόμων, καταδυτικού εξοπλισμού και εκρηκτικών στη Βαλτική Θάλασσα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το γιοτ είχε νοικιαστεί από μια εταιρεία με έδρα την Πολωνία που «προφανώς ανήκει σε δύο Ουκρανούς».

Σύμφωνα με την έρευνα των γερμανικών εισαγγελέων που επικαλούνται τα Μέσα, η ομάδα που τοποθέτησε τα εκρηκτικά στους αγωγούς αποτελούταν από πέντε άνδρες με πλαστά διαβατήρια -έναν καπετάνιο, δύο δύτες και δύο βοηθούς καταδύσεων- καθώς και μία γυναίκα γιατρό. Έφυγαν από το  λιμάνι του Ρόστοκ στις 6 Σεπτεμβρίου με το νοικιασμένο σκάφος, που επιστράφηκε αργότερα στον ιδιοκτήτη, ενώ στο τραπέζι καμπίνας οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ίχνη εκρηκτικών.

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα τονίζουν πως δεν έχουν καμία απόδειξη μέχρι στιγμής ούτε για το ποιος είναι πίσω από την επίθεση αλλά ούτε ότι οι ουκρανικές αρχές την διέταξαν ή συμμετείχαν. Μάλιστα, σημειώνεται πως οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι μια πιθανή σύνδεση με την Ουκρανία ήταν μέρος μιας επιχείρησης με στόχο να αποδοθεί η ευθύνη στο Κίεβο για τις επιθέσεις.

Τα ρεπορτάζ έρχονται μετά από εκείνο των New York Times, που έγραψαν χθες για πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους αναφορικά με μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς προσθέτοντας όμως πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή κορυφαίοι συνεργάτες του εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αρνείται κάθε εμπλοκή η Ουκρανία

Θυμίζουμε ότι τρεις από τους τέσσερις σωλήνες που απαρτίζουν τους υποθαλάσσιους αγωγούς από τη Ρωσία στη Γερμανία καταστράφηκαν από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, ενώ η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία ξεκίνησαν έρευνες και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δολιοφθορά.

Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με το ατύχημα στη Βαλτική Θάλασσα και δεν έχει καμία πληροφορία για “ομάδες δολιοφθοράς υπέρ της Ουκρανίας”», έγραψε ο πρώτος στο Twitter.

Οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή του Κιέβου στην επίθεση θα διατάρασσε τις σχέσεις του με το Βερολίνο, που είναι ένας από τους σημαντικότερους αρωγούς πολιτικής και στρατιωτικής βοήθειας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Προειδοποιεί η Γερμανία

Κληθείς από το POLITICO να σχολιάσει όσα μεταδόθηκαν στη Γερμανία εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες έρευνες από τη γερμανική γενική εισαγγελία, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.  «Πριν από λίγες ημέρες, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ότι δεν υπάρχει ακόμη αποτέλεσμα» πρόσθεσε

Σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των NYT ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προειδοποίησε κατά της διατύπωσης πρόωρων κατηγοριών. «Μπορεί θαυμάσια να είναι μια κατασκευασμένη επιχείρηση σκηνοθετημένη για να κατηγορηθεί η Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο το οποίο αναφέρεται επίσης στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk. «Οι πιθανότητες για το ένα ή το άλλο είναι εξίσου υψηλές» είπε.

Επιχείρηση αντιπερισπασμού καταγγέλλει η Ρωσία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε επίσης τις αναφορές για εμπλοκή της Ουκρανίας εκτιμώντας ότι πρόκειται για επιχείρηση αντιπερισπασμού από προηγούμενες αναφορές ότι οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τους αγωγούς.

Τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον των Nord Stream αποτελούν μέρος «συντονισμένης» προσπάθειας με σκοπό να εκτραπεί η προσοχή, ενώ η ρωσική προεδρία έχει σαστίσει που αξιωματούχοι των ΗΠΑ κάνουν διάφορες υποθέσεις για το θέμα προτού καν γίνει έρευνα, δήλωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Προφανώς, οι δράστες της επίθεσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή. Προφανώς, αυτό που βλέπουμε είναι συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης μέσω των ΜΜΕ», έκρινε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πώς μπορούν αμερικανοί αξιωματούχοι να κάνουν υποθέσεις χωρίς να έχει γίνει καν έρευνα;», διερωτήθηκε ο Πεσκόφ σημειώνοντας πως οι χώρες – μέτοχοι στους αγωγούς από τη Ρωσία στην Ευρώπη οφείλουν να επιμείνουν να διενεργηθεί επείγουσα και διαφανής έρευνα.

«Ακόμα δεν μας έχουν επιτρέψει να συμμετάσχουμε ούτε μας έχουν ενημερώσει για την έρευνα. Μόλις πριν από μερικές ημέρες λάβαμε σημειώματα γι’ αυτήν από τους Δανούς και τους Σουηδούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Αυτό δεν είναι απλά παράξενο. Αναδίδει οσμή τερατώδους εγκλήματος» υποστήριξε.